строк до судового розслідування

строк кримінального провадження до судового розслідування

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Шановний пане Костянтине! Статтею 219 Строки досудового розслідування визначене таке:

1. Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

2. Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

3. Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею або винесення постанови про відновлення кримінального провадження не включається у строки, передбачені цією статтею.

1. Дотримання, порядок обчислення й продовження строків досудового розслідування здійснюється відповідно до порядку й правил, встановлених главою 7 КПК щодо визначення й дотримання будь-яких інших процесуальних строків. Закінчення досудового розслідування у встановлений законом строк є необхідною умовою своєчасного розкриття кримінального правопорушення, виявлення, закріплення й використання доказів, створення необхідних передумов для розгляду кримінального провадження в суді, забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, потерпілому та іншим учасникам кримінального судочинства права на участь у судовому розгляді. Строк досудового розслідування вираховується в місяцях. Строк досудового розслідування розпочинається з моменту повідомлення особі про підозру і набуття нею статусу підозрюваного в цьому кримінальному провадженні і закінчується у відповідне число останнього місяця. Якщо закінчення строку, який обчислюється місяцями, припадає на той місяць, який не має відповідного числа, то строк закінчується в останній день цього місяця (ч. 4 ст. 115 КПК), а не в перший день наступного.

2. Законодавець визначає загальні строки досудового розслідування: у формі дізнання для кримінального проступку - протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні; у формі досудового слідства для кримінального правопорушення - протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, незалежно від тяжкості вчинених діянь, кількості учасників та епізодів злочину.

3. Якщо у встановлені терміни досудове розслідування з поважних і об'єктивних причин не може бути закінченим, то законодавець встановлює можливість подовження таких строків, але до гранично визначених термінів. Строк досудового розслідування продовжується за клопотанням особи, яка його здійснює, у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

- для дізнання - двох місяців із дня офіційного повідомлення конкретній особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

- для досудового слідства - шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

- для досудового слідства у складних випадках - дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Така процесуальна вимога означає, що коли внаслідок складності потреби виконання значного обсягу роботи під час провадження неможливо закінчити досудове розслідування кримінального проступку у місячний строк, його може бути продовжено в межах додаткового строку ще на один місяць, тобто загальний строк досудового розслідування під час дізнання не може перевищувати двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку (ч. 1 ст. 294 КПК).

Двомісячний строк досудового для розслідування кримінального правопорушення у формі досудового слідства не є остаточним, хоча слідчий, прокурор повинен зробити все, що від нього залежить, для дотримання цього строку. У разі складності розслідування злочину невеликої або середньої тяжкості він може бути продовженим на один місяць, а загалом до трьох місяців. При розслідуванні злочину в разі особливої складності провадження -до шести місяців, а при винятковій складності провадження - до дванадцяти місяців з дня повідомлення особі про підозру. Можливості провадження розслідування кримінальних правопорушень понад 12 місяців законодавець не встановлює і це означає, що до закінчення цього граничного терміну досудове розслідування має бути закінченим або ж провадження підлягає закриттю.

4. В разі зупинення розслідування в порядку, встановленому КПК, слідчі (розшукові) ті інші процесуальні дії у межах кримінального провадження не здійснюються, а тому і строк розслідування зупиняється, а час від зупинення розслідування до його відновлення в загальний строк розслідування не включається.

Зв'язатися з юристом
Марія Шутальова, місто Харків
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: особиста консультація від 100 грн (залежить від складності)
Позовні заяви, клопотання,тощо - за домовленістю, на картку.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860