Сімейне фермерське господарство

10.03.2017

Доброго дня. Не знаю де і кого запитати. Скажіть, якщо щось про це знаєте. Ми з чоловіком хочемо зареєструвати сімейне фермерське господарство і офіційно вирощувати і продавати саджанці дерев і кущів. Але ж там потрібні сертефікати на продукцію. Де їх брати. Підщепу маєм свою і дерева посадженні в себе маєм, з них беремо живці для окулірлвки підщепи. А де ті сертефікати брати?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

В Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затвердженому наказом від 1.02.2005, не згадано садивні матеріали чи взагалі сільськогосподарську продукцію. Сертифікація буває обов’язковою і добровільною. Український центр з питань сертифікації та захисту прав споживачів-сертифікує подібне: сільськогосподарську техніку та інше; Державне підприємство «Укрметртестстандарт», науково-методичний центр «Укрпродтест»-приймають в такому участь теж (останній-щодо харчових продуктів).

Відповідно до Декрету кабінету міністрів «Про стандартизацію і сертифікацію», дія якого не поширюється на сертицікацію харчової продукції, якою саджанці не є, сертифікація продукції в державній системі сертифікації здійснюється призначеними на те органами з сертифікації-підприємствами, установами і організаціями. Сертифікати відповідності та свідоцтва про визнання відповідності реєструються в реєстрі на безоплатній основі. Під час проведення сертифікації та у разі позитивного рішення органу з сертифікації заявникові видається сертифікат та право маркувати продукцію спеціальним знаком відповідності. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері технічного регулювання: призначає акредитовані органи із сертифікації; розглядає спірні питання щодо проведення сертифікації; здійснює державний нагляд за дотриманням органами із сертифікації правил і порядку сертифікації продукції шляхом проведення планових та позапланових перевірок; веде Реєстр державної системи сертифікації; організовує інформаційне забезпечення з питань сертифікації.

За нормами постанови кабінету міністрів «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» від 21 лютого 2017 року, видача сертифікатів, що засвідчують сортові якості садивного матеріалу, здійснюється Мінагрополітики та органами з оцінки відповідності, що належать до сфери його управління. Видача сертифікатів, що засвідчують товарні якості садивного матеріалу, здійснюється органами із сертифікації або органами з оцінки відповідності незалежно від форми власності. Процедура проведення сертифікації та видачі сертифікатів, що засвідчують сортові і товарні якості садивного матеріалу, передбачає: подання заявки на проведення сертифікації; розгляд заявки та прийняття рішення; укладення договору про надання послуг з проведення сертифікації у сфері насінництва та розсадництва; проведення польового оцінювання; здійснення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю; відбір проб для проведення випробування; проведення випробування; проведення аналізу одержаних результатів і прийняття рішення щодо видачі відповідного сертифіката; видача сертифіката. Аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори), які провадять діяльність або як посадові особи Мінагрополітики або як незалежні експерти-також тут беруть участь.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]