самовільне будівництво

10.03.2017

куди звертатись, щоб узаконити самовільну прибудову до будинку в селі

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

На сьогоднішній день існують два способи легалізації самочинного будівництва – у судовому порядку або через Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБІ). Другий варіант є простішим.

Процедура прийняття в експлуатацію визначена в Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт (затверджений наказом Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 р. № 79), далі – Порядок.

Даний Порядок стосується таких об’єктів:

  • індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських(присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року
  • збудованих до 12 березня 2011 року громадських будинків I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності (далі - об’єкти).
  • За цією процедурою для отримання права власності на самочинне будівництво заявникові необхідно звернутися до територіального органу ДАБІ з такими документами:

    • заява про прийняття в експлуатацію об’єкта (в ній вказується загальна інформація про заявника, найменування та місцезнаходження об'єкта);
    • звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта. Технічне обстеження має проводитись кваліфікованими особами (суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою - підприємцем, яка має кваліфікаційний сертифікат), котрі і складають звіт. Даний звіт має бути пронумерований, прошнурований та скріплений підписом особи, котра його склала. Документ лишається в замовника. Проте такий звіт не потрібен для індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів. У такому випадку достатньо буде технічного паспорта.
    • декларація про готовність об’єкта до експлуатації (у двох примірниках). Її замовник складає за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.
    • засвідчені копії технічного паспорта та документу, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт.

    Звіти про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта, складені в період з 29 квітня 2013 року до дня набрання чинності Порядком, подаються разом з інформацією, отриманою виконавцем від місцевого органу містобудування та архітектури, щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам державних будівельних норм.

    Орган державного архітектурно-будівельного контролю повертає замовнику декларацію на доопрацювання з обґрунтуванням причин, якщо вона подана чи оформлена з порушенням вимог, установлених цим Порядком, у тому числі у разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства, виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

    Після усунення недоліків, що стали підставою для прийняття рішення про повернення декларації, замовник може повторно подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю документи згідно з цим Порядком.

    Протягом 10 робочих днів з дня подання заяви здійснюється введення в експлуатацію об’єктів на безоплатній основі. Датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

    Замовник зобов’язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об’єкта подати копію декларації місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об’єкта для подання такими органами інформації про прийнятий в експлуатацію об’єкт до органу державної статистики.

Зв'язатися з юристом
Бобрушко Люба Юріївна, місто Київ
Телефон:0684963771
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: 100 грн. ПриватБанк картка № 4149497855859932



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]