Припинення спускання орендатором ставка і прочишчення річки коштами орендатора

08.03.2017

У селі Пустоіванне Рівненської області Радивилівського району орендували ставок для вирощування риби,Біля нього протікає річка . Кожного року орендатор спускає ставка для вилову риби ,після цього запускає нову. Під час спусканя ставка уся намула з нього пливе на річку.З колишньої річки 2-5 метрів в ширину зосталось лише 1-0,5 метра .Уже річки майже не залишилося . Допоможіть

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до водного кодексу, екологічна витрата-мінімальна розрахункова витрата води, що скидається з водосховища (ставка) до річки відповідно до встановлених для цих водосховищ (ставків) режимів роботи з урахуванням прогнозу водності та екологічних вимог. До компетенції обласних рад належить, зокрема, обмеження, тимчасова заборона (зупинення) діяльності підприємств, установ і організацій у разі порушення ними вимог водного законодавства, також-організація роботи, пов'язаної з погіршенням якості вод, із залученням підприємств, установ і організацій. До відання районних рад належать в т. ч. і організація роботи, пов'язаної з погіршенням якості вод, залучення до цієї роботи підприємств, установ і організацій, ще-обмеження, тимчасова заборона (зупинення) діяльності підприємств та інших об'єктів у разі порушення ними вимог водного законодавства (аналогічні два повноваження мають і сільські, селищні та міські ради на їх території). Громадяни та їх об'єднання, інші громадські формування мають право подавати до суду позови про відшкодування збитків, заподіяних державі і громадянам внаслідок забруднення та вичерпання вод. Водокористувачі зобов'язані економно використовувати водні ресурси, дбати про їх відтворення і поліпшення якості вод, також-не допускати порушення прав, наданих іншим водокористувачам, а також заподіяння шкоди господарським об'єктам та об'єктам навколишнього природного середовища. Забороняється здійснювати роботи, що можуть негативно впливати чи впливають на водність малої річки і якість води в ній. Усі води (водні об'єкти) підлягають охороні від забруднення і вичерпання.

Часто спускання ставка завдає шкоди навколишньому середовищу, тому-на практиці-нерідко визнається неправомірним, в ряді випадків-воно наперед забороняється водокористувачу. Існує практика браконьєрського вилову риби методом спуску водойми, її-кваліфікують за ст. 249 кримінального кодексу (незаконне зайняття рибним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду). Ці дії також підпадають під ст. 242 кримінального кодексу (порушення правил охорони вод, якщо це спричинило виснаження водних джерел і створило небезпеку для довкілля), можливо-статтю 60 кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення правил водокористування» і ст. 85 цього ж кодексу.

Протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 85 КпАП мають право складати старші та провідні інспектори органів рибоохорони тощо, за ст. 60 КпАП-центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів (зараз це-екологічна інспекція). Досудове розслідування злочинів, передбачених ст.ст. 242 і 249 ККУ, здійснює поліція.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]