Ст. 384 ККУ

26.02.2017

Добрый день. Интересует вопрос, инкримирируется ст.122 напалавшему, он в свою очередь во время допроса свидетелей на суде их не вызывает, но потом до дебатов на суде заявляет ходатайство на вызов своих родственников. Они же раньше давали следователю показания, которые полностью не соответствуют действительности. Вопрос , их можно на суде привлечь к ответственности по ст.384? Как их наказать за клевету и наклеп? Спасибо

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно кримінально-процесуального кодексу, близькі родичі та члени сім’ї-чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. Близькі родичі та члени сім’ї обвинуваченого і потерпілого мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання.

Ст. 384 кримінального кодексу передбачається відповідальність за завідомо неправдиве показання свідка, покарання там передбачені досить суворі, ст. 122-за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Неправдивість показань свідка полягає в повідомленні неправдивих відомостей про факти і обставини, які їм відомі і які мають значення для вирішення справи. Цей злочин вчиняється лише шляхом активних дій, бо замовчування свідка є формою відмови від давання показань, яка є окремим злочином згідно ст. 385 ККУ. Обов'язковими ознаками об'єктивної сторони злочину є обстановка і час його вчинення. Вказані дії можуть вчинятися лише під час проведення дізнання, досудового слідства, проведення розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України або в суді. Неправдивими є показання, в яких повністю або частково перекручені факти, що мають значення для правильного вирішення справи.

Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження належить до злочинів середньої важкості (згідно із ст. 12 ККУ), тому ч. 2 ст. 384 кримінального кодексу тут застосовуватись не має.

Наклепом є поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу. Це діяння вважалось злочином за кримінальним кодексом УРСР від 1960 р., з прийняттям нового кримінального кодексу в 2001 році такий склад злочину зник із законодавства. Після того-в січні 2014 року в кримкодекс було внесено статтю 151-1 про наклеп, але 23 лютого того ж року її вже було виключено. Криміналізацію наклепу критикували журналісти.

Згідно із Постановою Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» від 27.02.2009 (вона врегульовує цивільно-процесуальну боротьбу із наклепами), позови в рамках цивільного процесу про захист гідності, честі чи ділової репутації вправі пред'явити фізична особа у разі поширення про неї недостовірної інформації, яка порушує її особисті немайнові права, а також інші заінтересовані особи (зокрема, члени її сім'ї, родичі), якщо така інформація прямо чи опосередковано порушує їхні особисті немайнові права. У разі поширення недостовірної інформації, що порушує особисті немайнові права юридичної особи або її структурного підрозділу, позов вправі пред'явити орган цієї юридичної особи. У провадженнях щодо злочину, передбаченому ст. 384 ККУ, досудове розслідування здійснюється слідчим того органу, до підслідності якого відноситься злочин, у зв’язку з яким почато досудове розслідування.

Якщо винних притягнуть до кримінальної відповідальності за лжесвідчення, то суд має скасувати їхні показання. Спробуйте із законослухняними працівниками судово-правоохоронних органів та іншими людьми, з якими добре домовитесь-притягнути винних до відповідальності, можливо-і в рамках притягнення обмежити їх свободу, тоді-це має значно покращити справу в процесі щодо умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]