звільнення з військової служби

добрий вечір. я військовослужбовець. в шлюбі не перебуваю. двоє дітей за рішенням суду проживають зі мною. мати дітей з нами не проживає. дія контракту закінчується у 2019 році.

чи можу я звільнитися за сімейними обставинами на підставі постанови кму 413 від 12.06.2013?

підкажіть будь ласка тому, що дехто говорить що я маю таке право, а дехто що треба щоб мати дітей була позбавлена батьківських прав.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Володимир. Звільнитись ви можете за такими сімейним обставинами, які вказані п.п.ґ, п.1 ч. 8ст.26 ЗУ "ВО і ВС":

ґ) через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері);

утримання жінкою (чоловіком) - військовослужбовцем повнолітньої дитини віком до 23 років, яка є інвалідом I чи II групи, якщо вона (він) не висловила (не висловив) бажання продовжувати військову службу;

необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років;

наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

утримання жінкою (чоловіком) - військовослужбовцем дитини - інваліда підгрупи А віком до 18 років, якщо вона (він) не висловила (не висловив) бажання продовжувати військову службу.

Тобто в даному випадку ви маєте на увазі першу причину цього п.п.:

виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері).

Нажаль, формулювання тут дещо заплутане. Але із формулювання випливає, що достатнього того факту, щоб діти проживали з батьком, він був не одружений, а про те, що мати повинна бути позбавлена батьківських прав нічого не сказано.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Дія Постанови кабінету міністрів «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та із служби осіб рядового і начальницького складу» поширюється на службу в поліції, кримінально-виконавчій службі тощо, це означає-що цей акт є відносно важливим. У цьому акті прямо зазначено, що військовослужбовці можуть на їх прохання бути звільнені через виховання батьком-військовослужбовцем, який не перебуває в шлюбі, однієї або кількох дітей, які з ним спільно проживають, без матері.

За законом «Про військовий обов’язок і військову службу» (ст. 26), під час дії особливого періоду з військової служби звільняються військовослужбовці через виховання батьком-військовослужбовцем, який не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з з ним проживають, без матері. Згідно цього ж закону, особи офіцерського складу, які проходять кадрову військову службу, ще-військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом та військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом- особи офіцерського складу-звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, зазначених у вищезгаданій постанові.

Відповідно до указу президента «Про положення про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців» від 7.11.2001, з ініціативи військовослужбовця-контракт припиняється (розривається), а особи офіцерського складу, прапорщики (мічмани), які проходять службу за контрактом, також-офіцери, які проходять кадрову військову службу, призвані із запасу особи офіцерського складу, військовослужбовці строкової служби-звільняються з військової служби-через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. Про дострокове розірвання контракту військовослужбовець повинен попередити командування не пізніш як за місяць до подання документів про звільнення зі служби. Під сімейними обставинами або іншими поважними причинами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, слід розуміти постанову кабінету міністрів № 413, оскільки саме точно вона згадується в нормативних актах під таким формулюванням.

Отже, Ви, за законодавством, маєте право на звільнення з військової служби з власної ініціативи.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.

Доброго дня. Я ще в 2014 році хотів звільнитися за цими підставами і військова частина відмовила мені в звільненні. Скажіть який в мене шанс виграти справу через суд і скільки це займе часу?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]