Стаття 56. Неповний робочий час, КЗпПУ

16.01.2017

Доброго дня. Маю дочку, в якої є статус інвалід з дитинства. На даний час дочка повнолітня. Чи маю я право на неповний робочий день. В законі прописано, що пільги надаються жінці, яка народила та виховала дитину, інваліда з дитинства, до шестирічного віку.

Чи має право адміністрація підприємства відмовити мені в моєму бажані працювати неповний робочий день з оплатою пропорціонально відпрацьованому часу.

Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня Тамара,

Згідно ст 184 КЗпПУ Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, дитини-інваліда

Вікових обмежень не визначено. Також цією ст. визначено що при таких ситуаціях потрібно робити "при відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов'язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку".

Це по-перше відмовити Вам підприємство не має право.

По-друге у статті 56 цього ж кодексу На просьбу жінки "За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Жінка, яка має дитину дитину-інваліда, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Це обов'язок підприємства і відмовити вони теж не мають право.

По-третье Є поняття рівності трудових прав громадян "Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці,сімейного стану, сімейних обов’язків."

Ви цитуєте пільги, а питання ставити зовсім інше!!!!

Зв'язатися з юристом
Зікрата Олена Анатоліївна, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Онлайн консультація від 100 гривень,
Розробка документів від 200 гривень.

Дякую за відповідь. Так я цитую пільги, а питання дещо в іншому. За пільгами, які я цитую, я маю статус матері дитини інваліда з дитинства, незалежно від її віку та місця проживання на даний час. На даний час я працюю, ніхто мене не звільняє. Але виникла ситуація, за якої я б хотіла працювати не повний робочий день. Керівництво підприємства не згідне переводити мене на 0,5 посадового окладу. Тому я хотіла б скористатися своїм статусом, і перейти на неповний робочий день. На жаль, гадаю, що керівництво, все ж таки вправі мені відмовити... Дочка доросла і має вже свою сім'ю. Я лише хотіла скористатися статусом матері дитини інваліда з дитинства... Скоріше всього, в маєму випадку, я можу претендувати на неповний робочий день лише за домовленістю сторін, а керівництво має зацікавленість в тому, щоб я працювала повний робочий день. У мене виникає ситуація, коли я повинна для себе прийняти рішення, або я працюю повний робочий день, або звільняюсь за особистим бажанням... на жаль..

17.01.2017 в 16:14:16 відповідь для Тамара

Тамара, Ви повинні розуміти хочете ви виборювати Ваши права чи ні. Я Вам надала відповідь а скористатися чи ні на це Ваше право. Якщо у Вас питання стоїть навіть про звільнення.

Є Державна інспекція з питань праці у Вашому місті

майдан Свободи, 5

Держпром, 7 під'їзд
6 пов., офіс 811
м. Харків,
61022

Запитайте у Держслужбовців, по конкретної Вашої ситуації.

Зв'язатися з юристом
Зікрата Олена Анатоліївна, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Онлайн консультація від 100 гривень,
Розробка документів від 200 гривень.

Мені здаєть ви не зовсім зроміли моє питання... Я не впевнена, чи маю я право на неповний робочий день. Дочка вже доросла і живе окремо. Ст. 184, в моїй ситуації не підходить, мене ніхто не звільняє. Стосовно дискримінації - її теж немає. На мою думку, мені підходить лише ст. 56. Але я не зовсім розумію термін "жінка яка має дитину-інваліда". В моєму випадку і дитина-інвалід є і статус матері дитини інваліда з дитинства є, але, дякувати Богу, на даний час дитина не потребує могу догляду. Я лише шукаю можливість перейти на неповний робочий день.. Дякую за відповідь.

17.01.2017 в 16:42:01 відповідь для Тамара

Я Вам вказувала на цю статтю, якщо Ви не зрозуміли.

Зв'язатися з юристом
Зікрата Олена Анатоліївна, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Онлайн консультація від 100 гривень,
Розробка документів від 200 гривень.

Я зрозуміла, що ви вказали мені на цю статтю (56), але, скоріше за все (за моїм розумінням), в ній мається на увазі дитина-інвалід, що потребує догляду на даний час. Можливо я помиляюсь.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860