Звільнення з лав ЗСУ

14.01.2017

Доброго дня!

Я кадровий офіцер ЗСУ, контракт мною був підписаний у червні 2012 року на 5 років, тобто він має закінчитися у 2017 році.

У новому законі від 4 січня 2017 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби" врегульовано звільнення для категорії військовослужбовців які підписали контракт до кінця особливого періоду та категорії у якої контракт був продовжений автоматично.

Таке питання, Я можу звільнитися з лав ЗСУ по закінченю мого контракту у 2017 році, чи я потрібен очікувати продовження контракту на 18 місяців?

Дякую за відповідь!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

За ст. 22 закону «Про військовий обов’язок і війському службу», граничний вік перебування на військовій службі встановлюється для військовослужбовців сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом-до 45 років. У разі настання особливого періоду для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки з моменту оголошення мобілізації-протягом строку її проведення. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється: а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров'я придатні до військової служби; б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров'я до військової служби з виключенням з військового обліку. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, вони визначені у Переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та із служби осіб рядового і начальницького складу, затвердженим постановою кабінету міністрів від 12.06.2013, серед них-є наявність у військовослужбовця, особи рядового чи начальницького складу трьох і більше дітей (тоді військовослужбовці на їх прохання можуть бути звільнені з військової служби). Під час дії особливого періоду при наявності трьох дітей-також зі служби звільняються військовослужбовці.

Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»-врегульовано відновідне питання.

Для можливості виходу на пенсію Ви б мали служити 18 місяців з дати продовження контракту, якщо Ваш вік становив менше 45 років та Ви не мали б трьох дітей.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]