Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, КУпАП

05.01.2017

Здравствуйте! У меня вот какой вопрос: как определяется точный размер штрафа? Почему в одном случае это 50 минимумов, а в другом 100?

Т.е. что влияет на размер штрафа? Если правонарушение было произведено впервые, разве можно впаять штраф со старта по максимуму?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

На практиці насправді-розмір призначуваного покарання за правопорушення, в т. ч. адміністративне-залежить від усіх ознак проступку, які прийнято згруповувати по чотирьох сторонах складу проступку-суб’єкту, суб’єктивній стороні, об’єкту та об’єктивній стороні, також-від рівня точності відповідності норми закону реаліям (тобто, якщо в законі-незовсім вірно написано, наприклад-замала санкція за конкретне правопорушення, а воно-заподіяло немалу шкоду та порушник-суспільно небезпечний, то санкція тут може накладатись максимальною-з передбачених в даній правовій нормі, також-якщо законодавство застаріле, наприклад-про відповідальність за комп’ютерний проступок, то закон застосовують за правилом кваліфікації діяння за найближчий проступок-з передбачених в законі, санкцію накладають, виходячи із всіх ознак складу порушення). Суб’єкт-це винний у проступку, він може бути суспільно небезпечним, суб’єктивна сторона-ставлення його до проступку та його вина, об’єкт-те, на що посягнув порушник, об’єктивна сторона-діяння проступку та обставини його вчинення. Проступки певних видів різняться за своєю величиною-величиною шкоди суспільству, величиною провини винного у скоєному тощо. Чим більша величина проступку-тим більшу санкцію працівники судово-правоохоронного органу мають призначити за дане правопорушення-із санкцій, передбачених у відповідній статті правового акту. Якщо проступок було вчинено офіційно вперше, тобто за вчинення такого виду правопорушень дана особа ще не притягувалась до адмінвідповідальності-то, за загальним правилом, покарання має призначатись відносно невелике, щоправда-при цьому працівники правоохоронних органів мають пошукати сліди можливих інших проступків, якщо вони їх знайдуть-вони кваліфікуються окремо за своєю статтею кодексу про адмінправопорушення.

За законодавством-у ст. 152 КпАП мовиться про накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності-від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Офіційно-за зазначеним кодексом-при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, крім випадків накладення стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксованому в автоматичному режимі. Обставинами, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються: 1) щире розкаяння винного; 2) відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди; 3) вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин; 4) вчинення правопорушення неповнолітнім; 5) вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року. Законами України може бути передбачено й інші обставини, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення. Орган (посадова особа), який вирішує справу про адміністративне правопорушення, може визнати пом'якшуючими і обставини, не зазначені в законі. Обставинами, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються: 1) продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її; 2) повторне протягом року вчинення однорідного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню; вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила кримінальне правопорушення; 3) втягнення неповнолітнього в правопорушення; 4) вчинення правопорушення групою осіб; 5) вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин; 6) вчинення правопорушення в стані сп'яніння. Орган (посадова особа), який накладає адміністративне стягнення, залежно від характеру адміністративного правопорушення може не визнати дану обставину обтяжуючою.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]