Чи вважається спільно нажите майно спадковим?

15.11.2020
Розділ: Наследство

Доброго дня, шановний юрист! У мене така ситуація. Рік тому помер мій чоловік. Майно, яке ми спільно нажили з ним успадкував мій син. Я і моя дочка написали відмову від спадщини. Після цього мої стосунки з сином та невісткою різко змінилися. Тепер я не маю права голосу у власному будинку. Син погрожує мені, що продасть будинок, а мене відправить до дочки. Скажіть будь ласка чи весь будинок є спадковим майном чи тільки його половина. Адже я жива, а половина будинку моя, чи я помиляюся? Формально власником будинку є мій покійний чоловік, але надбаний він у шлюбі. Скажіть я відмовилася його частини чи від усього будинку. Чи може син, як новий власник продати будинок? Наперед вдячна.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Разом з тим, у статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою.

Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону.

Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

Малолітніми е особи, що не досягли чотирнадцяти років, неповнолітніми є особи, що не досягли вісімнадцяти років. Непрацездатними вважаються жінки, які досягли 55 років та чоловіки – 60 років; інваліди І, ІІ, ІІІ груп, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

Неповнолітні особи, які набули повної цивільної дієздатності (у разі реєстрації шлюбу особи, яка не досягла повноліття, або у тому разі, якщо особа, яка досягла шістнадцяти років, працює за трудовим договором, а також неповнолітня особа, яка записана матір’ю або батьком дитини) також мають право на обов’язкову частку, якщо на час відкриття спадщини не досягли вісімнадцяти років, оскільки вони продовжують належати до категорії неповнолітніх.

Продовження особою трудової діяльності після досягнення загального пенсійного віку не позбавляє права на обов’язкову частку у спадщині. Однак, вихід на пенсію на пільгових підставах права на обов’язкову частку у спадщині не дає.

Обов’язкова частка у спадщині визначається в розмірі половини від тієї частки, яка належала б кожному зі спадкоємців, що мають право на неї, при спадкуванні за законом, незалежно від змісту заповіту.

Право на обов’язкову частку в спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців на її отримання, а також місця проживання спадкоємця. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони вправі звернутися з відповідним позовом до суду.

У встановлених законом випадках суд, з урахуванням відносин між спадкоємцями, що мають право на обов’язкову частку (а також за інших обставин, що мають істотне значення), може зменшити її розмір. Це може бути, наприклад, коли здійснення права на обов’язкову частку у спадщині перешкоджає можливості передати спадкоємцеві за заповітом майно, яким спадкоємець, що має право на обов’язкову частку, за життя спадкодавця не користувався, а спадкоємець за заповітом використовував його для проживання (будинок чи інше житлове приміщення). Можуть бути враховані відносини між спадкоємцями і спадкодавцем, які існували за життя останнього, а також інші обставини, які мають істотне значення (наприклад, майновий стан спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині).

Для визначення розміру обов’язкової частки у спадщині важливим є визначення кола осіб, які б могли спадкувати за законом у разі відсутності заповіту, та визначення складу майна, з якого складається спадщина.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

В вашем случае вы имеете право на половину дома.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго дня, Олена.

Вам треба звернутись з документами до нотаріуса, все залежить від того, як оформлено право власності, якщо придбано було у шлюбі з чоловіком, тоді Ви маєте свою 1/2 частку оформити на себе, та Вам належить половина квартири, якщо це було успадковано як особисте майно чоловіка, тоді не має права, доведеться звертатись до суду та визнавати спільним сумісним майном.

Зв'язатися з юристом
Юношева Любовь Юрьевна, місто Харків
Телефон:+380952114823
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість юридичних послуг завжди визначається індивідуально по кожній справі / ситуації / проблемі для кожного клієнта і залежить від обсягу та складності роботи, яку потрібно виконати, кількості часу, необхідного для її виконання.
Консультація від 500 грн.
Позовна заява від 2000 грн.
Заяви, клопотання, претензії, запити від 1500 грн.
Представництво інтересів в суді від 2000 грн.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860