Стаття 119. Набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність), ЗКУ

06.12.2016

У сільскій раді ненадали ділянку у користування,мотивуючи тим,що такого положення не існує,а є варіант оформлення оренди або у власнісь. Виходячи з статті 119 органи місцевого самоврядування мають право надавати ділянки у користування. Як воно це користування оформлюється?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Стас. Хотя в ст.119 ЗК України і передбачено набуття права на земельную за давністю користування, добитися цього дуже непросто. Набувальна давність взагалі не є окремою підставою для набуття земельної ділянки у власність. Ст.119 передбачає, що за певних умов особа начебто може "звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування". Разом із тим, можливість подібного звернення абсолютно не залежить від дотримання вимог, обумовлених коментованою нормою (строку та характеру користування). Більш того, дотримання цих умов не означає і обов'язкового задоволення поданої заяви.

Передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється "в порядку, встановленому цим Кодексом", тобто в загальному порядку. Такий порядок встановлений: щодо набуття земельних ділянок у власність - ст. 118 ЗКУ, щодо набуття в оренду - ст. 123 ЗКУ, ЗУ "Про оренду землі". Відтак, ст. 119 ЗКУ про набуття прав на земельні ділянки за давністю можна назвати "мертвою нормою" - адже "давність", передбачена статтею, не дає будь-яких переваг чи пріоритетності при передачі земельної ділянки.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]