Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження, ККУ

25.11.2016

Добрий вечір. Моєму чоловіку нанесені тяжку тілесні ушкодження сусідами - чоловіком та його дружиною. Пневмоторакс. Взяли біологічні зразки крові мого чоловіка. Слідчий провів одночасний допит мого чоловіка та сусідів, які завдали йому тяжких тілесних ушкоджень. Сусіди відмовляються від усього, говорять неправду, фантазують, викручуються. Більше чотирьох місяців слідчий нічого більше не робить. Подавали клопотання про проведення слідчого експерименту для встановлення механізму нанесення ударів ножем. Слідчий відповіді не дав. Слідчий експеримент до цього часу не провів. Заяви потерпілого ігнорує. Не допитані всі свідки події. Пройшло більше шести місяців від події, не можемо ознайомитися з матеріалами справи. Порадьте, що робити далі. Буду дуже Вам вдячна. З повагою Юлія.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Юлія. Бездіяльність слідчого можна оскаржити на підставі ст.303 КПК України:

1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником.

Але оскарження повинно проводитись в рамках 10 днів з дня винесення рішення слідчим. Якщо бажаєте, можу допомогти на платній основі, так як ваша справа доволі непроста та потребує багато уточнень. Для цього напишіть мені особисте повідомлення, щоб ми змогли вияснти всі подробиці справи.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Шановна Юля! По-перше, дія, бездіяльність слідчого мають бути оскаржені слідчому судді. Ви не маєте права нічого не робити, Ви повинні діяти, якнайшвидше. По- друге, Вам потрібен адвокат для вирішення усіх питань. В якому місті Ви мешкаєте? Чи є в Вашому місті центри з надання вторинної правової допомоги? Напишіть.

Чи надав Вам слідчий постанову про відмову у проведенні слідчих дій? Які документи він взагалі надав? Напишіть.

Зв'язатися з юристом
Марія Шутальова, місто Харків
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: особиста консультація від 100 грн (залежить від складності)
Позовні заяви, клопотання,тощо - за домовленістю, на картку.

Згідно із кримінальним кодексом від 5 квітня 2001 р., умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров'я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя-карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого-карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років. Злочин визнається таким, що вчинений групою осіб, якщо у ньому брали участь декілька (два або більше) виконавців без попередньої змови між собою. Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення. Злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи. Завідомо неправдиве показання свідка чи потерпілого або завідомо неправдивий висновок експерта під час провадження досудового розслідування, здійснення виконавчого провадження … або в суді-караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов'язків у суді або під час провадження досудового розслідування …-караються штрафом від п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

На думку авторів коментаря кримінального кодексу Бойка А. М., Брич Л. П. й ін., тілесні ушкодження-це протиправне і винне порушення анатомічної цілості тканин, органів потерпілого та їх функцій, що виникає як наслідок дії одного чи кількох зовнішніх ушкоджуючих факторів. Суспільно небезпечні дії при заподіянні тілесних ушкоджень виражаються у фізичному, хімічному, біологічному, психічному чи іншому впливі на потерпілого. Бездіяльність має місце тоді, коли винний не вчиняє певних дій, які він повинен був і міг вчинити стосовно іншої людини, що потягнуло за собою заподіяння шкоди її здоров'ю у вигляді тілесних ушкоджень. Небезпечними для життя є ушкодження, які в момент заподіяння чи в клінічному перебігу через різні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища і які без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю. Запобігання смерті, що обумовлене поданням медичної допомоги, не повинно братися до уваги при оцінюванні загрози для життя таких ушкоджень. Загрозливий для життя стан, який розвивається в клінічному перебігу ушкоджень, незалежно від проміжку часу, що минув після його заподіяння, повинен перебувати з ним у прямому причинно-наслідковому зв'язку. Вчинення умисного тяжкого тілесного ушкодження групою осіб за попередньою змовою або організованою групою також потребує кваліфікації за ч. 2 ст. 121.

За нормами Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17 січня 1995 р., до ушкоджень, що небезпечні для життя, зокрема, належать: відкриті й закриті переломи  кісток склепіння та основи черепа, за винятком кісток лицевого скелета та ізольованої тріщини тільки зовнішньої пластинки склепіння черепа; забій  головного мозку тяжкого ступеня як зі здавленням, так і без здавлення головного мозку; забій  головного  мозку середньої тяжкості за наявності симптомів ураження стовбурної ділянки; поранення грудної клітки, котрі проникли в плевральну порожнину, порожнину перикарду чи клітковину середостіння, у тому числі і без ушкодження внутрішніх органів; закриті ушкодження органів грудної, черевної порожнини, органів заочеревного  простору, порожнини таза-все за наявності загрозливих для життя явищ; ушкодження, що спричинили шок тяжкого ступеня, масивну крововтрату, кому, гостру ниркову, печінкову недостатність, гостру недостатність дихання,  кровообігу, гормональну дисфункцію, гострі розлади регіонарного і органного   кровообігу, жирову чи газову емболію. Всі вони мусять підтверджуватись об'єктивними клінічними даними, результатами лабораторних та інструментальних досліджень. Судово-медична експертиза з метою встановлення  ступеня тяжкості тілесних ушкоджень проводиться судово-медичним експертом шляхом медичного обстеження потерпілих, проведення цієї експертизи тільки за  медичними документами (історії хвороби, індивідуальній карті амбулаторного  хворого тощо) допускається у виняткових випадках і лише за наявності справжніх повноцінних документів, що містять вичерпні дані про характер ушкоджень, їх клінічний перебіг та інші необхідні відомості. Висновок експерта видається на руки особі, що призначила експертизу, чи за його вказівкою надсилається поштою. У випадках, коли акт судово-медичного обстеження не був отриманий, він надсилається поштою не пізніше місяця після його укладення. Видача документа на руки обстеженому допустима лише за письмовим дозволом слідчо-судових органів.

За Правилами проведення судово-медичних експертиз (досліджень) у відділеннях судово-медичної криміналістики бюро судово-медичної експертизи, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17 січня 1995 р. N 6, експертизи у  відділенні проводяться з метою визначення знарядь травми, їх диференціації  та ідентифікації на підставі вивчення ушкоджень на тілі, одязі, взутті потерпілого.

На думку авторів посібника «Експертизи у судовій практиці» (ред.-В .Г. Гончаренко), необхідність встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень є найчастішим приводом для проведення судово-медичної експертизи живих осіб.

Відповідно до норм кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1084, злісне ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування-тягне за собою накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На думку авторів коментаря кодексу про адмінправопорушення (ред.-Пєтков С.В.), злісність в даному випадку означає умисну неодноразову неучасть у слідчих діях, що проводяться органами досудового слідства, дізнання, без поважних на те причин.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.

Відповідно до кримінально-процесуального кодексу від 13.04.2012, протягом кримінального провадження потерпілий має право: 1) бути повідомленим про свої права та обов’язки, передбачені цим кодексом; 2) знати сутність підозри та обвинувачення, бути повідомленим про обрання, зміну чи скасування щодо підозрюваного, обвинуваченого заходів забезпечення кримінального провадження та закінчення досудового розслідування; 3) подавати докази слідчому, прокурору, слідчому судді, суду; 4) заявляти відводи та клопотання; 5) за наявності відповідних підстав-на забезпечення безпеки щодо себе, близьких родичів чи членів своєї сім’ї, майна та житла; 6) давати пояснення, показання або відмовитися їх давати; 7) оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, слідчого судді, суду; 8) мати представника та в будь-який момент кримінального провадження відмовитися від його послуг; 9) давати пояснення, показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, безоплатно за рахунок держави користуватися послугами перекладача в разі, якщо він не володіє державною мовою чи мовою, якою ведеться кримінальне провадження; 10) на відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди в порядку, передбаченому законом; 11) знайомитися з матеріалами які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення; 12) застосовувати технічні засоби при проведенні процесуальних дій, в яких він бере участь. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд вправі заборонити потерпілому застосовувати технічні засоби при проведенні окремої процесуальної дії чи на певній стадії кримінального провадження з метою нерозголошення даних, які містять таємницю, що охороняється законом чи стосується інтимних сторін життя людини, про що виноситься (постановляється) вмотивована постанова (ухвала); 13) одержувати копії процесуальних документів та письмові повідомлення у випадках, передбачених цим кодексом тощо.

Зверністься до законослухняних (для цього-обережно і досить добре придивіться до їх вигляду) працівників правоохоронних органів, наприклад-«нової» поліції, обережно-прокуратури і суду. Організуйте свій фізичний захист від можливих інших злочинів-будьте разом, домовтесь про захист, наприклад, «новою» поліцією, законослухняними працівниками охоронної справи. У цій справі має бути законність. Бо щодо злочинності-правильною є статистична теорія: такі зловмисники-найчастіше значно нерозумні, бурхливі нервові або психічно хворі (останніх-я відношу до злочинців, для цього-є багато підстав), крайньо бідні, люди із значно поганими особистими якостями тощо, які через ці ж причини і вчиняють злочини. Все потрібне можна зробити законно, злочинність-непотрібна в суспільстві. Це-важливе питання, я напишу Вам приватні повідомлення, в т. ч. й про можливість замовлення у мене додаткових правових послуг щодо цього випадку.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860