Зняття обмежень щодо заборони розорювання

26.06.2020

Чи можна проектом землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь передбачити зняття обмеження згідно ст. 37 ЗУ "Про охорону земель" заборона розорювання пасовищ та сіножатей, якщо угіддя переводяться в ріллю?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Нагадаю, що з 05.04.15 р. земельні ділянки, призначені для ведення ОСГ, як і землі для ведення товарного сільгоспвиробництва та фермерського господарства, можуть передаватися громадянами в користування юридичним особам на законних підставах (ст. 33 ЗК). При цьому земельні ділянки для ведення ОСГ можуть використовуватися юридичними особами для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни їх цільового призначення. Таким чином, земельні ділянки з видом сільськогосподарських угідь «сіножать» та цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, для ведення фермерського господарства, для ведення особистого селянського господарства можуть бути передані в оренду юридичній особі для ведення сільгоспдіяльності, а юридична особа (за умови реєстрації права власності відповідно до чинного законодавства) правомірно їх використовує, якщо вирощує на них сільськогосподарську продукцію.Відповідно до ч. 3 ст. 22 ЗК землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються в користування: громадянам – для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва; сільськогосподарським підприємствам – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Крім того, ст. 34 ЗК передбачено, що орендувати земельні ділянки для сінокосіння й випасання худоби можуть лише громадяни. Таким чином, земельні ділянки сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням «для сінокосіння та випасання худоби» (КВЦПЗ – 01.01.08) можуть бути надані виключно громадянам на умовах оренди. Передання таких земель юридичним особам не передбачено.Група Рілля включає сільськогосподарські угіддя, які систематично обробляються і використовуються під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав, а також чисті пари (ГОСТ 26640-85) та парники, оранжереї і теплиці. А конкретно підгрупи: Рілля, перелоги, парники, оранжереї, теплиці. До ділянок ріллі не належать сіножаті і пасовища, що розорані з метою їх докорінного поліпшення і використовуються постійно під трав'яними кормовими культурами для сінокосіння та випасання худоби, а також міжряддя садів, які використовуються під посіви.Відповідно до п. 5 статті 20 ЗКУ Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання, встановлених статтями 31, 33-37 Земельного Кодексу.

Зміна виду угідь земельної ділянки в межах однієї категорії цільового призначення земельної ділянки можлива на підставі документації з землеустрою та з врахуванням містобудівної документації. У п.4 статті 21ЗКУ визначають підстави та основні вимоги щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру.
Відомості про угіддя земельної ділянки вносяться до Державного земельного кадастру:

  • на підставі відповідної документації із землеустрою, яка розробляється при формуванні земельних ділянок, - щодо земельних ділянок, які формуються;
  • на підставі схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, проектів землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), проектів землеустрою щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель.



Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]
онлайн
Фото користувача
Олег Вікторович
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: 0637323860