Персональні дані

Голова ОССБ вивісила на дверях багатоповерхового будинку списки боржників (з указаними прізвищами, номерами квартир, та сумами боргу). Чи порушено в цьому випадку законодавство (в частині захисту персональних даних), і чи можливо вплинути на даний факт? І в яку інстанцію звернутися із скаргою?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Ольга. Ні, на підставі ЗУ "Про захист персональних даних" таке вивішування списків боржників є незаконним. Звернутись ви можете в прокуратуру або відразу до суду. За такі дії голови ОССБ повина наступати адміністративна відповідальність - ч.4 ст.188-39 КУпАП. Є аналогічна судова практика:

Дарницький районний суд м. Києва, розглянувши протокол про адміністративне правопорушення згідно з вимогами Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що був складений завідувачем відділу контролю Управління з питань захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого, своєю постановою від 11.09.2015 визнав винним голову правління ОСББ «Успіх-2007» у порушенні законодавства про захист персональних даних.

У ході судового розгляду було встановлено, що Голова Правління ОСББ «Успіх-2007» розмістив список мешканців будинку, які мають заборгованість зі сплати за житлово-комунальні послуги, на інформаційному стенді цього будинку.

Дослідивши матеріали вказаної справи, суд дійшов висновку, що голова правління «Успіх–2007», будучи відповідальним за зберігання персональних даних мешканців будинку, не забезпечив належний рівень їх захисту, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 188–39 КУпАП, а саме: не дотримався встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до порушення прав суб’єктів на захист своїх персональних даних від незаконної обробки.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]