Стаття 26. Порядок виконання покарання у виді штрафу, КВКУ

11.11.2016

Добрий день.

В статті 26 вказано кримінально-виконавчу інспекцію, як орган який здійснює контроль за сплатою штрафу засудженим, а не уповноважений орган з питань пробації. Це помилка, чи ні?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Олександр. Напевне, в ст. 26 КВКУ наші законотворці не встигли внести зміни або пропустили цю статью чомусь, хоча в інших статях КВК  термін "кримінально-виконавча інспекція" змінений на уповноважений орган з питань пробації .

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

За нормами кримінально-виконавчого кодексу від 11 липня 2003 року, уповноважений орган з питань пробації у межах своїх повноважень забезпечує: здійснення нагляду за засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням, звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей до трьох років; виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських і виправних робіт; реалізацію пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; проведення соціально-виховної роботи із засудженими, до яких застосовано пробацію; здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення; направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів у порядку, визначеному статтею 57 цього кодексу; здійснення інших визначених законодавством заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу. У разі призначення штрафу з розстрочкою виплати певними частинами засуджений зобов’язаний сплачувати штраф у розмірі та строки, встановлені вироком суду. Про сплату відповідної частини штрафу засуджений повідомляє кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред’явлення документа про сплату відповідної частини штрафу. У разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону. У разі несплати засудженим чергового платежу під час призначення штрафу з розстрочкою виплати суд через місяць після закінчення строку виплати чергового платежу за поданням кримінально-виконавчої інспекції замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Уповноважений орган з питань пробації: веде облік засуджених до покарання у виді громадських робіт; роз’яснює засудженим порядок та умови відбування покарання; погоджує з органами місцевого самоврядування перелік об’єктів, на яких засуджені відбувають покарання у виді громадських робіт; здійснює контроль за додержанням засудженими порядку та умов відбування покарання у виді громадських робіт; здійснює контроль за додержанням судового рішення власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом за місцем роботи засудженого; вживає заходів з припинення порушень судових рішень; веде сумарний облік відпрацьованого засудженим часу; вживає першочергових заходів з виявлення засуджених, місцезнаходження яких невідоме; звертається до відповідних правоохоронних органів щодо розшуку засуджених, місцезнаходження яких невідоме.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» від 7-го липня 2016-го року уносяться зміни до кримінального, кримінально-виконавчого, кримінально-процесуального кодексів, законів «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про психіатричну допомогу», «Про охорону дитинства», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», «Про волонтерську діяльність». Це-зміни із внесення до тексту цих правових актів слів «пробація», «уповноважений орган з питань пробації», слова «кримінально-виконавча інспекція» багато разів замінювано на «уповноважений орган з питань пробації». Цей новий закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень щодо застосування пробаційних програм, що набирають чинності з 1 січня 2018 року.

Відповідно до кримінально-процесуального кодексу, представником персоналу органу пробації є посадова особа такого органу, яка за ухвалою суду складає та подає до суду досудову доповідь. Представник персоналу органу пробації з метою складання досудової доповіді має право: 1) отримувати інформацію про обвинуваченого від підприємств, установ, організацій або уповноважених ними органів та громадян; 2) викликати обвинуваченого до уповноваженого органу з питань пробації для отримання усних чи письмових пояснень; 3) відвідувати обвинуваченого за місцем його проживання або перебування, роботи або навчання; 4) відвідувати місця попереднього ув’язнення, якщо до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою; 5) заявляти клопотання суду про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження щодо обставин, передбачених пунктами 4 та 5 частини першої статті 91 цього кодексу, а у кримінальних провадженнях щодо неповнолітнього обвинуваченого - додатково статтями 485, 487 цього Ккдексу в порядку, передбаченому статтею 317 цього кодексу; 6) бути присутнім під час проведення судового засідання; 7) заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом. Представник персоналу органу пробації зобов’язаний: 1) складати досудову доповідь і подавати її до суду в строк, визначений ухвалою суду; 2) дотримуватися прав і свобод людини і громадянина; 3) невідкладно повідомляти суд про наявність або виникнення об’єктивних обставин, що унеможливлюють підготовку або своєчасне подання досудової доповіді; 4) надавати пояснення з поставлених судом питань щодо досудової доповіді під час судового розгляду; 5) не розголошувати будь-які відомості, що стали йому відомі у зв’язку з виконанням обов’язків; 6) не допускати розголошення в будь-який спосіб конфіденційної інформації, яку йому було довірено або яка стала відома у зв’язку з виконанням обов’язків; 7) заявити самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Кодексом.

За законом «Про пробацію» від 05.02.2015, пробація-система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Згідно закону «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» від 23.06.2005, кримінально-виконавча служба складається з центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, його територіальних органів управління, кримінально-виконавчої інспекції, установ   виконання покарань, слідчих ізоляторів, воєнізованих формувань, навчальних  закладів, закладів охорони здоров'я, підприємств установ виконання покарань. На сайті Державної пенітенціарної служби http://www.kvs.gov.ua є інформація про цю інспекцію. Штатна чисельність її персоналу на 1 липня-4634 посади. Також-там є дані про ліквідацію пенітенціарної служби та склад комісії з її ліквідації.

Кабінет міністрів постановою «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції» від 18.05.2016 постановив ліквідувати Державну пенітенціарну службу, поклавши на Міністерство юстиції завдання і функції з реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, ще-установив, що Міністерство юстиції є правонаступником Державної пенітенціарної служби, що ліквідується, в частині реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації.

Слова «кримінально-виконавча інспекція» не всюди вилучено із законодавчих актів. Зараз-не ясно, чи при ліквідації пенітенціарної служби на практиці ліквідують і кримінально-виконавчу інспекцію. Пропонується реорганізувати інспекцію в службу пробації. Новий орган влади, підпорядкований міністерству юстиції-створять, йому-перейдуть всі чи більша частина повноважень інспекції, із старою інспекцією-не ясно, значно можливо-вона буде реорганізована в новий державний орган. Поки-що цей новий орган не створено-має працювати стара інспекція, після створення нового-мають внести ясність у законодавство щодо термінів.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]