Правильність дій слідчих органів

31.10.2016

Доброго дня.

Мені 65 років. У серпні 2011 р я позичив безпроцентно велику суму грошей для ведення бізнесу жителю м.Києва, який дав мені розписку про їх повернення до кінця 2011 року. Вже в листопаді 2011 р гроші він витратив і сказав мені, що цього виявилось замало і потрібно ще. Якщо я не позичу, то він буде віддавати мені позичку по 100 доларів в місяць.

У лютому 2013 р я виявив пропажу його розписки і звернувся в прокуратуру щодо вчинення проти мене шахрайських дій з боку позичальника шляхом обману і зловживання довірою. За моїм зверненням було відкрито кримінальне провадження за статтею 190 КК України.

З того часу слідчі дії проводились кабінетно, слідчі мінялися і по вказівці прокуратури неодноразово закривали дане провадження, мотивуючи тим, що шахрай не відмовляється від позички і обіцяє її повертати, не вказуючи термінів. В його письмовому поясненні слідчим, відповідаючи на запитання, на що він витратив цю позичку, він вказує, що заплачені кошти в сумі 30 000 доларів за розробку сайту і відкриття банківського рахунку в офшорній зоні. Документів не представлено. Крім цього подавалися підроблені документи про часткове повернення коштів.

Шахрай купив для своєї дружини нове авто з салону, земельну ділянку під Києвом, яку також оформив на дружину, їздив відпочивати в Арабські Емірати.

Тепер слідчі і прокуратура стверджують, що якщо шахрай визнає борг і каже, що буде його повертати, то новий КПК його захищає від висунення підозри про шахрайство. В даний час провадження не закрито, а я не маю можливості подати цивільний позов через пропущення терміну подання.

В мене питання — чи правильні дії слідчих органів, які стверджують, що в даній справі відсутній склад злочину, а саме шахрайство.

Наперед дякую за роз'яснення.

Моя електронна пошта [email protected]

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Микола. Справа непроста, згідно коментаря до ст.190 ККУ якщо  особа не мала умислу не виконувати зобов"язання, що не завжи просто довести, то її дії не можуть кваліфікуватись як шахрайство. Так і вашому випадку, шахрай каже прокурору, що не відмовляється від виплат, але по факту не повертає позичені кошти.

Отримання майна під умовою виконання якого-небудь зобов'язання може кваліфікуватися як шахрайство лише в тому разі, коли винна особа ще в момент заволодіння цим майном мала мету його присвоїти, а зобов'язання - не виконувати.

До того ж справа ще й ускладнюється тим, що розписка втрачена. Для більш детальної консультації мені треба вивчати матеріали справи, а це вже платна послуга.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]