страхові виплати по автострахуванню

03.10.2016

Добрий вечір шановний Павле Васильовичу!

Не могли б Ви дати мені фахову відповідь з мого випадку.

В результаті ДТП мій автомобіль, як я вважаю, є фактично знищеним.

На місце ДТП викликалась поліцією, якою складено відповідні протоколи і карта ДТП.

Наступного дня я звернувся в страхову компанію винуватця, надав відповідні документи, заповнив заяву і була зареєстрована справа про страховий випадок. За фото з місця ДТП страхові агенти попередньо підтвердили, що транспортний засіб є фізично знищеним, його ремонт є економічно необґрунтованим, обіцяли зателефонувати мені протягом 10 робочих днів, якщо потрібно буде все-таки виїхати на огляд пошкодженого авто.

Проте в страховому полісі винуватця розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих становить 50 тис. грн.( він оформлений 5 листопада 2015 р.). З 19 лютого 2016 р. збільшено розміри страхових сум відповідно до рівня індексу споживчих цін та рівня інфляції за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у розмірі 100 тис. грн., за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, у розмірі 200 тис. грн. на одного потерпілого і в моєму полісі ( він оформлявся в серпні 2016 р.) прописані вже ці суми.

В Законі «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (зі змінами від 09.12.2015 вступив у чинність 01.01.2005)

Розділ III. ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Стаття 30. Шкода, пов’язана з фізичним знищенням транспортного засобу

30.1. Транспортний засіб вважається фізично знищеним, якщо його ремонт є технічно неможливим чи економічно необґрунтованим. Ремонт вважається економічно необґрунтованим, якщо передбачені згідно з аварійним сертифікатом (рапортом), звітом (актом) чи висновком про оцінку, виконаним аварійним комісаром, оцінювачем або експертом відповідно до законодавства, витрати на відновлювальний ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди.

30.2. Якщо транспортний засіб вважається знищеним, його власнику відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після дорожньо-транспортної пригоди, а також витрати на евакуацію транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди.

Стаття 22. Відшкодування шкоди, заподіяної третій особі

22.1. У разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

У разі настання події, яка є підставою для проведення регламентної виплати, МТСБУ у межах страхових сум, що були чинними на день настання такої події, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

Ринкова вартість мого авто до аварії складала в межах 100 тис. грн.( ВАЗ 21043 2008 р. пробіг 60 тис. і абсолютно не гнилий, бо я єдиний господар і акуратна експлуатація).

На яку суму страхової виплати я можу сподіватись і як діяти в межах закону, щоб отримати повну вартість? Що відшкодовує страховик, а що МТСБУ?

Якщо не важко, поясніть, будь ласка, і дайте кваліфіковану пораду.

Дуже Вам вдячний.

З повагою

Олег.

P/S

До речі, випадки, подібні моєму, думаю, непоодинокі…

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Олег. Розмір шкоди повинен виплачуватись на підставі діючого нині законодавства. А з 19 лютого дійсно ліміт підвищено до 100 тис за шкоду заподіяну майну потерпілого. Якщо страхова компанія відмовляється проводити виплати, звертайтесь до суду. Але для цього потрібно ще провести незалежну експертну оцінку, одного фото для обгрунування розміру шкоди суду не достатньо. В межах 100 тис. відповідає страхова компанія

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40