Порушення порядку розгляду письмових скарг споживача

13.09.2016

ФОП, що займається роздрібною торгівлею продуктів харчування, абсолютно ніяким чином не реагує на письмові скарги , зроблені в книзі відгуків та пропозицій, щодо діяльністі належного йому магазину; тобто не розгядає цих скарг, про що свідчить відсутність належних записів на звороті цих скарг, не надає обовязкової письмової інформації заявнику. Куди можна оскаржити таку бездіяльність?

Дякую за увагу.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Валентина. Згідно з п.7-9 Інструкції про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства:

7. Керівник підприємства роздрібної торгівлі (закладу ресторанного господарства) або його заступник зобов'язаний в тижневий термін розглянути запис, що внесений до Книги відгуків і пропозицій, розібратися по суті питання та вжити необхідних заходів до усунення недоліків і порушень в роботі підприємства або до реалізації висловлених пропозицій. Керівник підприємства або його заступник за результатами розгляду заяви повинен подати у Книзі відгуків і пропозицій на зворотньому боці заяви споживача інформацію про заходи, яких вжито, та у тижневий термін, в обов'язковому порядку, надіслати письмову відповідь заявнику за вказаною ним адресою. Копії листів, якими дана відповідь споживачам, зберігаються у керівника підприємства або його заступника протягом року. 8. Записи інших споживачів, зроблені у Книзі відгуків і пропозицій з метою спростування раніше внесеної до неї заяви, підлягають перевірці та приймаються до уваги керівником підприємства тільки за умови підтвердження викладених у них фактів. 9. Якщо для здійснення заходів по усуненню зазначених споживачем недоліків або виконання його пропозицій необхідно більше семи днів, то керівник підприємства або його заступник визначає інший термін виконання, але не більше 15 днів, про що зазначається у Книзі відгуків та пропозицій.

Згідно п.14 порушення працівниками роздрібної торгівлі та ресторанного господарства порядку ведення Книги та розгляду скарг і пропозицій споживачів дають підстави для притягнення їх до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Відсутність на підприємствах роздрібної торгівлі (в установах ресторанного господарства) Книги відгуків і пропозицій, недотримання порядку її ведення, вважається порушенням правил торговельного обслуговування населення, за що керівник несе відповідальність згідно з чинним законодавством: «порушення правил торгівлі та надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю - тягне за собою накладення штрафу від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (ст. 155 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Отже, ФОП можна притягнути до адміністративної відповідальності. Для цього потрібно звернутись в адміністративні комісії при виконавчих органах міських рад або в адміністративні комісії при виконавчих органах сільських, селищних рад (це вказано в ст. 218 КУпАП).

 

 

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40