Стаття 197-1. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, ККУ

31.08.2016

Який розмір має бути захопленої ділянки, щоб настала кримінальна відповідальність?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Олег. В ст. 197-1 КК України конкретно не уточнюється, який саме розмір ділянки має бути. В коментарі до ст. 197-1 КК У вказано:

Предметом злочину є земельна ділянка як об’єкт права власності. Земельна ді­лянка - це частина земельної поверхні з установленими межами, певним місцем роз­ташування, з визначеними щодо неї правами суб’єктів власності. Право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, на водні об’єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться, а також на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки

Об’єктивна сторона злочину полягає у самовільному зайнятті земельної ділянки. Самовільне зайняття ділянки - це активні протиправні дії по заволодінню (захоплен­ню) всупереч встановленому порядку земельної ділянки. Остання належить на праві власності іншій особі (фізичній чи юридичній), яка володіє нею на інших законних підставах (наприклад, на підставі договору оренди). Причому земельна ділянка для винної особи є чужою, вона не має необхідних і достатніх прав на володіння, корис­тування чи розпорядження ділянкою як власник чи як особа, якій надано право по­стійно чи тимчасово володіти і користуватися нею.

Самовільне зайняття земельної ділянки з об’єктивної сторони може полягати у різних діях - у незаконному огорожуванні ділянки, знищенні і встановленні «своїх» межових знаків, у протиправному використанні землі у своїх потребах: обробка, удо­брення землі, насадження насіння, дерев чи кущів, виконання меліоративних, інших робіт, завезення і розміщення будівельних матеріалів тощо. Але у всіх випадках осо­ба протиправно заволодіває земельною ділянкою, вчинює відносно неї певні дії як «власник» чи «законний користувач» і при цьому порушує суб’єктивні інтереси учас­ників земельних правовідносин у галузі правомірного використання, відтворення та охорони земель.

Головна ознака - незаконне заволодіння земельною ділянкою, яка є властністью іншого громадянина чи перебуває в оренді. Крім того, для настання кримінальної відповідальності по ст. 197-1 КК У повинно бути не тільки самовільне заняття ділянки, а й завдання шкоди законному володільцю. Розмір шкоди конкретно визначений - шкода, передбачена частиною першою цієї статті, визнається значною, якщо вона у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (1700 грн). Якщо це просто самовільне заняття ділянки, то  передбачена адміністративна відповідальність по ст. 53-1 КУпАП.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40