Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

26.02.2017
Ст. 384 ККУ
Добрый день. Интересует вопрос, инкримирируется ст.122 напалавшему, он в свою очередь во время допроса свидетелей на суде их не вызывает, но потом до дебатов на суде заявляет ходатайство на вызов своих

Згідно кримінально-процесуального кодексу, близькі родичі та члени сім’ї-чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. Близькі родичі та члени сім’ї обвинуваченого і потерпілого мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання.

Ст. 384 кримінального кодексу передбачається відповідальність за завідомо неправдиве показання свідка, покарання там передбачені досить суворі, ст. 122-за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Неправдивість показань свідка полягає в повідомленні неправдивих відомостей про факти і обставини, які їм відомі і які мають значення для вирішення справи. Цей злочин вчиняється лише шляхом активних дій, бо замовчування свідка є формою відмови від давання показань, яка є окремим злочином згідно ст. 385 ККУ. Обов'язковими ознаками об'єктивної сторони злочину є обстановка і час його вчинення. Вказані дії можуть вчинятися лише під час проведення дізнання, досудового слідства, проведення розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України або в суді. Неправдивими є показання, в яких повністю або частково перекручені факти, що мають значення для правильного вирішення справи.

Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження належить до злочинів середньої важкості (згідно із ст. 12 ККУ), тому ч. 2 ст. 384 кримінального кодексу тут застосовуватись не має.

Наклепом є поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу. Це діяння вважалось злочином за кримінальним кодексом УРСР від 1960 р., з прийняттям нового кримінального кодексу в 2001 році такий склад злочину зник із законодавства. Після того-в січні 2014 року в кримкодекс було внесено статтю 151-1 про наклеп, але 23 лютого того ж року її вже було виключено. Криміналізацію наклепу критикували журналісти.

Згідно із Постановою Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» від 27.02.2009 (вона врегульовує цивільно-процесуальну боротьбу із наклепами), позови в рамках цивільного процесу про захист гідності, честі чи ділової репутації вправі пред'явити фізична особа у разі поширення про неї недостовірної інформації, яка порушує її особисті немайнові права, а також інші заінтересовані особи (зокрема, члени її сім'ї, родичі), якщо така інформація прямо чи опосередковано порушує їхні особисті немайнові права. У разі поширення недостовірної інформації, що порушує особисті немайнові права юридичної особи або її структурного підрозділу, позов вправі пред'явити орган цієї юридичної особи. У провадженнях щодо злочину, передбаченому ст. 384 ККУ, досудове розслідування здійснюється слідчим того органу, до підслідності якого відноситься злочин, у зв’язку з яким почато досудове розслідування.

Якщо винних притягнуть до кримінальної відповідальності за лжесвідчення, то суд має скасувати їхні показання. Спробуйте із законослухняними працівниками судово-правоохоронних органів та іншими людьми, з якими добре домовитесь-притягнути винних до відповідальності, можливо-і в рамках притягнення обмежити їх свободу, тоді-це має значно покращити справу в процесі щодо умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]