Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Внесли зміни в типовий договір оренди в якому зараз відсутня вимога держреєстрації. Коли, протягом якого строку повинна пройти державна реєстрація права оренди землі після підписання договору сторонами

Дане питання мало врегульоване законодавством. За законом «Про оренду землі», право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону, цією нормою вищеназваний закон доповнили 11.02.2010. Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Відчужене право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку. Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Орендар ділянки зобов’язаний у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів. За згодою сторін договір суборенди земельної ділянки посвідчується нотаріально. Договір оренди землі за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Закон «Про оренду державного та комунального майна» від 10-го квітня 1992-го року регулює вказані відносини.

Типовий договір оренди землі затверджений постановою кабінету міністрів від 3 березня 2004 року № 220, в ньому-не згадується держреєстрація договору оренди земельної ділянки.

Згідно закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», право оренди (суборенди) земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії нотаріусом проводиться невідкладно після завершення нотаріальної дії, але не пізніше вищевказаного строку в 5 робочих днів. Останнє речення стосується випадку, коли Ваш договір оренди землі є нотаріально повідченим. Краще-ініціюйте держреєстрацію відразу після укладення договору. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Відповідно до Вимог до оформлення заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджених наказом міністерства юстиції від 21.11.2016, така заява має містити відомості про дату та час її формування.

Згідно із Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою кабінету міністрів від 25 грудня 2015 р., у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним набуттям речових прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, а також у разі державної реєстрації речових прав, що є похідними від права власності (право оренди землі належить до останніх), одночасно з державною реєстрацією права власності на таке майно заявником подається одна заява.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]